Mitä valitsen?

Me kaikki elämme tällä yhdellä ja samalla pallolla. Meillä on vain yksi, ja jokaiselle sama lähde elämän ylläpitoon. Tämä lähde näyttäytyy kuitenkin kaikille erilaisena. Matalan tulotason maissa niukkuus on vahva voima, joka ei avaa näkymiä moniin valintamahdollisuuksiin. Meillä olisi vara valita kestävästi, mutta haluanko ja osaanko? Harvalla meistä on tilanne, ettei kuukaudessa voisi käyttää ylimääräistä viittäkymmentä euroa niin, että valinta olisi ympäristön kannalta parempi. Tuo sama viisikymmentä euroa on suuren togolaisen perheen kuukaudessa käyttämä rahamäärä.

Ympäristön muutokset ihmisen mittapuulla katsottuna ovat usein hitaita ja vaikutukset tuntemattomia. Miten tässä sitten motivoitua muuttamaan omia käytäntöjään? Tätä mietin omia valintojani peilatessa. Perheellämme on kaksi dieselsyöppöä autoa, matkustaessa käytämme lentokonetta, ja muitakin kulutustottumuksia vain hiukan mietimme kestävyyden näkökulmasta. Puolustukseksi on sanottava, että tätä pohtimista tapahtuu jatkuvasti enemmän, mutta milloin ja millaisiksi teoiksi pohdinta muuttuu?

Päätöksen teon vaikeudesta kertoo myös ajatus auton vaihdosta. Onko parempi ajaa lähes 9 litraa kuluttavalla yhdeksän vuotta vanhalla autolla vai vaihtaa se uuteen alle viisi litraa kuluttavaan. Entä jos pitäisin tätä nykyistä vielä joitakin vuosia? Jos uusin autoa harvoin, niin sehän tarkoittaa, että minulle tarvitsisi valmistaa vähemmän autoja ja siten resursseja säästyisi.

Ymmärrän, että ihmiset eivät halua itselleen kärsimystä, vaan haluavat itselleen hyvää. Miten minä valitsen niin, että en aiheuta toisille, nykyisille tai tuleville, kärsimystä? Mistä luovun ja mitä lisään, että tämä yksi yhteinen pallomme kärsisi mahdollisimman vähän?

Mikko Juvonen

Kirjoittaja on Avetsu-hankkeen veturi