Silta tulevaan

Hyvää tekevä kasvu

 Mitä kulutammekaan – polttoainetta, vaatteita, ruokaa, elektroniikkaa – tuotamme ilmakehään hiilidioksidia ja muita kasvihuonekaasuja. Mitä enemmän kasvihuonekaasuja ilmakehässä on, sitä enemmän ilmakehään sitoutuu lämpöenergiaa. Ilmaston ääri-ilmiöt lisääntyvät, jäätiköt sulavat, merenpinta nousee, kasvuolosuhteet muuttuvat, aavikoituminen etenee.

Ilmastonmuutos on sen kokoluokan ilmiö, että sitä on vaikea hahmottaa. Sitä voi verrata budjetin miljooniin ja miljardeihin: on helppo sanoa näkemyksensä satasen asiasta, mutta miljoonat nuijitaan läpi ilman keskustelua.

Onko sitten viisainta antaa palaa vaan, jos ei tiedä, voiko asioihin vaikuttaa? Ei ole kahdestakaan syystä. Ensinnäkin on väärin elää yli maapallon kantokyvyn. Lyömättä jättäminen ei ratkaise maailman väkivaltaongelmia, mutta jätämme lyömättä, koska tiedämme sen olevan väärin.

Toiseksi me maailman rikkaimmat olemme avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Harvalla meillä on taloudellisesti niin tiukkaa, että emme voisi sijoittaa tulevaisuutta varten. Togon maaseudulla on toisin. Välttämättömien menojen jälkeen jää vain vähän rahaa elinolosuhteiden parantamiseksi.

 

Sinun sijoituksellasi istutetaan metsää Togoon, näin autat sinua itseäsi, ihmisiä Togon maaseudulla sekä tulevia sukupolvia. Et anna kalaa etkä opeta kalastamista, mutta annat metsän jatkuvan kasvun.